Ministerul Finanţelor Publice a atras astăzi 2,9 miliarde lei prin certificate la un an şi obligaţiuni pe trei ani, la costuri în scădere, astfel că randamentul la titlurile pe trei ani a atins un minim istoric, de 5,95%. Randamentele mari ale României comparative cu celelalte ţări din regiune i-a atras pe investitori, astfel că cererea a crescut semnificativ, iar preţul a scăzut.
Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.
La operaţiunea de vânzare de obligaţiuni pe trei ani, administratorii datoriei publice au atras 1,5 miliarde lei, la un randament mediu de 5,95%. Băncile au subscris titluri de 2,93 miliarde lei, iar valoarea programată a fost de 800 milioane lei.
Săptămâna trecută, Finanţele au plătit 6,03% pentru titlurile cu o scadenţă apropiată. Prin titlurile la un an, Trezoreria a împrumutat 1,4 miliarde lei, la un randamnet mediu de 5,85%, în coborâre de la nivelul de 6,06% acceptat săptămâna trecută. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea a urcat la 2,99 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 de miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, din care 4,6 miliarde lei erau planificate în luna ianuarie.
Administratorii datoriei publice au atras deja 6,87 miliarde lei, în primele cinci licitaţii din ianuarie. Până la finalul lunii, Finanţele mai au planificate două operaţiuni, cu valori indicative cumulate de 800 milioane lei, plus o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la trei ani, de