* La Buzău, după calamitarea culturii de rapiţă din urmă cu un an, fermierii au înfiinţat doar 6.550 de hectare
După ce fenomenele meteo extreme din 2012 au redus semnificativ producţia agricolă pe întreg mapamondul, experţii apreciază că porumbul şi soia vor fi cele mai rentabile culturi în 2013, însă fermierii români au preferat să înfiinţeze culturi de grâu, iar suprafeţele cu soia sunt foarte mici.
Pe lista ţărilor afectate se numără mari puteri agricole precum SUA, Rusia, dar şi state din bazinul Mării Negre. Dacă unii fermieri au ajuns practic aproape în faliment, alţii au profitat de situaţie şi au obţinut profituri bune de pe urma unor culturi precum porumbul sau soia, de exemplu, ale căror preţuri au atins “vârfuri” nemaiîntâlnite până acum.
În judeţul nostru, porumbul reprezintă una dintre culturile tradiţionale pe care pariază mulţi fermieri, în timp ce numărul agricultorilor care au cultivat rapiţă s-a redus. Astfel, potrivit statisticilor Direcţiei Agricole Judeţene Buzău, de la 9.500 de hectare cultivate cu rapiţă în urmă cu un an, în prezent suprafaţa cultivată cu rapiţă este de doar 6.550 de hectare. Opţiunile fermierilor sunt însă pe deplin explicabile, având în vedere faptul că în toamna anului 2011 fermierii din judeţ au întors circa 500 de hectare de rapiţă - care nu a germinat din cauza secetei - în final fermierii alegând ca pe aceste terenuri să fie însămânţate grâu. După pierderile pe această suprafaţă s-au adăugat şi pagubele făcute de zăpada şi de îngheţul din iarna trecută, iar la recoltare nu au mai ajuns decât în jur de 300 de hectare, restul culturilor fiind calamitate. Totodată, în toamna trecută, fermierii buzoieni au reuşit însămânţarea a 63.000 de hectare de grâu, 10.000 de hectare de orzoaică de toamnă şi 2.000 de hectare de orz.
În schimb, porumbul a reprezentat una dintre principalele culturi de primă