Bugetul pentru primul an de acţiune a Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană va fi susţinut de patru mari companii private. Primul „contributor" oficial este Ursus, cel mai mare, deocamdată - Terapia.
Funcţionarea Asociaţiei în 2013 va avea nevoie de 150.000 de euro, potrivit conducerii acesteia. Alături de cele două companii deja anunţate, care vin cu 87.500 de euro, vor contribui cu bani încă două grupuri private, unul din industria telecom, celălalt din zona financiară.
Parteneriatul prin care producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy susţine oficial cu 50.000 de euro candidatura Clujului a fost semnat chiar ieri. Ursus contribuie cu 37.500 de euro, după cum a fost anunţat încă de anul trecut. Pentru completarea bugetului de 150.000 de euro, conducerea asociaţiei negociază cu încă două companii, ale căror nume nu au fost făcute publice deocamdată. „Proiectul Cluj Capitală Culturală Europeană nu e doar un proiect cultural, e proiectul unei generaţii viitoare. Prin acest titlu Clujul are şansa să devină un pol economic, academic, cultural. Vom sprijini proiectul cu 50.000 de euro şi sper ca în următorii ani să putem susţine la fel acest demers al Clujului", a declarat Dragoş Damian, manager general al Terapia. Dacă primarul Emil Boc a aminit că proiectul Capitalei Culturale este unul „al comunităţii", prefectul Gheorghe Vuşcan a fost ceva mai tranşant. „M-aş aştepta ca şi alte companii din Cluj să vină cu sprijin. Există companii care s-au adăpat de la banul public şi încă nu au dat nimic în schimb comunităţii", a spus Vuşcan, precizând că este vorba de companii care au contractat lucrări publice în diverse sectoare, de la construcţii la salubritate. „Sprijinind cultura pentru 2021, companiilor care se alătură acestui proiect li se va întoarce înzecit investiţia", a dat asigurări şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan. Potrivi