Ministerul Sănătății a anunțat că intenționează să reia programul național de evaluare a stării de sănătate. În cadrul acestui program, pacienții vor beneficia, anual, de un set complet de analize gratuite.
Un astfel de program a fost implementat în anul 2007, în cabinetele medicilor de familie. Pacienții care se prezentau la consultația anuală, în luna în care s-au născut, beneficiau de analize complexe pentru depistarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau cancer. Medicii de familie susțin reluarea acestui program, considerând că este o metodă eficientă pentru depistarea timpurie a bolilor.
“Din punctul nostru de vedere, acest program nu ar fi trebuit să se oprească. Este normal ca, măcar o dată pe an, pacienții să poată beneficia de aceste analize, pentru că, dacă în anul în care se prezintă la control, pacientul se dovedește a fi sănătos, în anul următor este posibil să intervină modificări în starea sa de sănătate. Așa s-a întâmplat în 2007, când mulți pacienți care se credeau sănătoși au descoperit că suferă de hepatită C sau diabet. Partea bună este că aceste boli s-au descoperit în fază incipientă, astfel că pacienții s-au tratat din timp. Cât a funcționat acest program, noi am avut contracte încheiate cu laboratoarele de analize, pentru ca pacienții să nu fie puși pe drumuri. Noi recoltam probe, laboratoarele le prelucrau și ne comunicau rezultatele“, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
În opinia acesteia, programul este și o metodă de încurajare a pacienților să se prezinte la examenul medical anual obligatoriu, deoarece mulți nu vin la acest consult, pentru că îl consideră doar un examen de rutină, ce presupune doar măsurarea tensiunii și alte examinări sumare.
Ministerul Sănătății a anunțat că intenționează să reia programul național d