13,3 miliarde lei vechi a primit la semnarea actului adiţional Serviciul Judeţean de Ambulanţă pentru fiecare din lunile ianuarie şi februarie, suma fiind comparabilă cu cea de anul trecut.
Banii nu ajung însă, după cum declară managerul serviciului, Marinela Prina, decât pentru plata salariilor (aproximativ 12 miliarde) şi o parte din combustibil.
„Noi mai avem nişte bani ai noştri, nu este însă normal să susţinem din aceşti bani indexarea salarială. Nu e în regulă, pentru că avem de plătit utilităţi, suntem un serviciu cu 300 de angajaţi, şase sedii, 40 de ambulanţe, avem suficiente cheltuieli. Şi indexarea de anul trecut, din iulie, am suportat-o tot din fonduri proprii. Noi am făcut adresă prin care solicităm bani, dar n-avem ce face”, a declarat şefa Ambulanţei.
Ambulanţa este finanţată în prezent în funcţie de numărul de locuitori din judeţ, suma fiind astfel fixă, indiferent de numărul de cazuri, spre deosebire de situaţia din urmă cu doi ani, când se alocau bani în funcţie de solicitări. În ultimii ani numărul de cazuri aproape s-a dublat, maşinile s-au învechit, cheltuielile, având în vedere majorarea diverselor tarife, au crescut, astfel încât banii sunt insuficienţi.
Greu de spus dacă sau cum se va schimba situaţia finanţării odată cu preluarea de către Ministerul Sănătăţii, nu prin Casa de Asigurări de Sănătate. Cert este însă faptul că la acest moment asistenţilor nu li se plătesc ore suplimentare, dar nu se pot acorda nici libere, pentru că sunt angajaţi puţini, singurul drept care încă se mai acordă fiind tichetele de masă, şi ele sub semnul întrebării dacă se trece la finanţarea din bugetul statului.