După eşecul usturător de la alegerile din 9 decembrie, partidele care se înghesuie pe dreapta eşichierului politic românesc fac eforturi disperate să-şi regăsească ritmul, se străduiesc să-şi reconsolideze poziţia şi să reconfirme, pe cât posibil, importanţa lor. Criza pe care o străbat este, însă, evidentă şi rămâne deocamdată cantonată în perimetrul bâjbâielilor şi a controverselor jignitoare şi fără menajamente, atât în interiorul fiecărei formaţiuni în parte, cât, mai ales, la nivelul fostului ARD.
Este cât se poate de evident că partidele dreptei vor evolua în perioada următoare pe drumuri separate şi nu se mai pot intersecta nici măcar în intenţia de a susţine un candidat comun la alegerile prezidenţiale din 2014. De altminteri, relaţiile dintre partenerii din cadrul ARD s-au deteriorat imediat după parlamentare când democrat-liberalii au declarat că Alianţa nu a fost o idee bună, ci un bolovan care a risipit un procent important din voturile preconizate de PDL. Un alt moment de ruptură a fost acela când Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că, spre deosebire de PDL, Forţa Civică va prezenta la Cotroceni o propunere de premier.
Situaţia s-a acutizat în ultima săptămână când Ungureanu a cerut ca dreapta politică să-şi găsească rapid un candidat la prezidenţiale. Democrat-liberalii i-au răspuns că au mai întâi de făcut clarificări în propriul partid. Ceea ce, de altminteri, reprezintă o replică pe deplin justificată.
După ce s-au războit şi şi-au aruncat cuvinte grele, pedeliştii insistă în continuare pe organizarea unui congres extraordinar, pentru ca vinovaţii pentru eşecul de la alegerile parlamentare să răspundă. Mai mulţi pedelişti au susţinut şi necesitatea desemnării unui candidat la prezidenţialele din 2014, pentru a se respinge astfel speculaţia că PDL nu are o ofertă credibilă pentru această importantă funcţie. Vicepreşedintele