Trezoreria statului traversează o perioadă în care se simte ca "găina în grămadă". Pentru prima dată în istoria modernă, Trezoreria e asaltată timp de mai multe licitaţii de oferte masive de finanţare din partea străinilor, ceea ce duce la scăderea treptată a randamentelor plătite. Astăzi, randamentele au scăzut sub 6%, pentru prima oară din august 2012 încoace, în condiţiile în care MFP a atras sume de 2,2 ori mai mari decât cele anunţate.
Pe fondul optimismului străinilor faţă de activele româneşti, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a ajuns să programeze lunea câte două licitaţii – una pe termen scurt, la care intersul e manifestat mai mult de investitorii locali, şi una pe termen lung, pentru care investitorii străini manifestă un interes în creştere.
În cadrul celor două licitaţii de azi, MFP a atras 2,9 miliarde lei cumulat, de 2,2 ori mai mult decât avea programat (1,3 miliarde lei) şi cu toate acestea a reuşit să negocieze randamente în scădere. Practic, MFP a luat mai puţin de jumătate din sumele puse la bătaie de bănci şi clienţii lor – 6 miliarde lei cumulat.
Pentru licitaţia pe 3 ani, Finanţele anunţaseră un nivel indicativ de 800 milioane lei, însă ofertele s-au cifrat la 2,94 miliarde lei, de 3,7 ori mai mari. MFP s-a mulţumit să ia din piaţă 1,5 miliarde, reuşind în acelaşi timp să obţină o scădere a randamentului mediu până la 5,95%. Pentru scadenţe mai mari de 2 ani, un randament mai mic de 6% nu a mai fost obţinut de circa 6 luni.
Tot azi, a avut loc o licitaţie pe 12 luni, cu un nivel indicativ de 500 milioane lei. Chiar şi pentru această licitaţie, interesul a fost crescut, sumele puse la bătaie fiind de 3 miliarde lei, de 6 ori mai mari decât ceea ce era anunţat. MFP a atras 1,4 miliarde lei, reuşind o scădere a randamentelor plătite până la o medie de 5,85%, cel mai mic nivel din august 2012 încoace.
Atractivit