Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) vine, astăzi, la Bucureşti, pentru cea de a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by, fiind condusă de negociatorul-şef pentru România Erik de Vrijer.
Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Premierul Victor Ponta i-a convocat, ieri, la Guvern, pe majoritatea miniştrilor pentru stabilirea strategiei de negociere cu FMI, fiind prezent la discuţii şi fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu.
Principalele teme pe care Guvernul trebuie să le discute cu reprezentanţii FMI sunt proiectul de buget pentru acest an, creşterea salariului minim de la 700 la 800 lei, reducerea TVA la produsele agro-alimentare, calendarul de privatizare şi de numire a managerilor privaţi la companiile de stat şi noua lege a sănătăţii.
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat, săptămâna trecută, că încheierea "pozitivă" a actualului acord cu FMI în prima jumătate a acestui an va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013, lăsând să se înţeleagă că ţara noastră ar putea să nu mai perfecteze o nouă în-ţelegere cu ins-tituţia inter-naţională.
Analiştii de la noi recomandă Guvernului să facă eforturi pentru a închide actualul acord cu instituţiile internaţionale în condiţii cât mai bune, indiferent dacă se va reuşi ulterior negocierea unei noi înţelegeri.
Având în vedere că avem foarte mari întârzieri în adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), ţara noastră trebuie, în primul rând, să recupereze timpul pierdut şi să încerce să finalizeze acordul în derulare cu cât mai multe criterii îndeplinite, ceea ce ar permite şi un spaţiu de negociere mai relaxat, în eventualitatea unei noi înţelegeri.
FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului