Telenovela taxelor şi impozitelor locale regizată şi pusă în scenă în ultima săptămănă de edilul Boc s-a încheiat ieri. Ordonanţa lui Ponta a intract în vigoare, iar consiliul local întrunit în şedinţă extraordinară a decis să menţină acelaşi nivel de impozitare ca în 2012.
Plata dărilor către bugetul local s-a reluat, începând din această săptămână, după ce Boc a câştigat prima rundă în confruntarea publică cu primul ministru pe tema taxelor şi impozitelor locale şi a posibilităţii administraţiilor de a nu le indexa cu rata inflaţiei, stabilită printr-o hotărâre de guvern la 16%. Chiar dacă a acordat derogarea, premierul Victor Ponta a declarat că administraţiile locale pot să-şi pună pofta în cui de bani de la bugetul de stat, dacă nu majorează taxele.
Consilierii locali clujeni s-au întrunit, ieri, dis-de-dimineaţă, în cadrul unei şedinţe ordinarea pentru a decide cu privire la nivelul taxelor şi impozitelor locale. Aleşii de la Cluj-Napoca au luat act de prevederile codului fiscal traduse de Guvern printr-o hotărâre de actualizarea a impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani (16%) şi au decis să menţină taxele locale la nivelul celor din 2012.
Boc a cîştigat duelul declaraţiilor şi somaţiilor publice cu premierul României Victor Ponta, iar acesta din urmă la şedinţa Guvernului de săptămâna trecută a dat undă verde ordonanţei prin care primăriile pot decide, doar în 2012, dacă păstrează acelaşi nivel al impozitelor locale, sau dacă îl actualizează cu rata inflaţiei. Premierul a afirmat public că de la bugetul de stat nu vor mai veni bani pentru administraţiile care nu majorează taxele, ca să nu creeze false aşteptări lui Boc, dar chiar şi primarilor din propriul partid.
După procedura legală de intrare în vigoare a actului normativ, administraţia locală de la Cluj-Napoca a deblocat situaţia încasărilor taxelor şi impozitel