În comunele mai sărace, primarii nu văd cu ochi buni creșterea taxelor și impozitelor.
Cei mai mulți dintre primarii comunelor din zona Romanului afirmă că vor indexa cu 16% taxele și impozitele locale. Această indexare nu este una semnificativă, spun edilii comunelor. În comuna Bahna, de exemplu, decizia de indexare a taxelor și impozitelor locale va fi luată de Consiliul Local. “Nu am reușit să strângem în totalitate taxele și impozitele de anul trecut. Procentul necolectat se ridică la 25%, pentru că oamenii sunt săraci. Pentru cei care au teren mai mult, indexarea se va simți în bugetul personal“, a spus Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.
Acesta spune că oamenii au început să vină la primărie pentru a-și plăti impozitele, dar, până la decizia Consiliului Local, nu se va opera nicio indexare. Ca și în oraș, cei mai conștiincioși sunt pensionarii care vor să beneficieze de reducerea de 10%, valabilă până la sfârșitul lunii martie.
Și în comuna Ion Creangă, spune primarul Petru Prichici, se vor indexa taxele și impozitele cu 16%. “Nu este o indexare atât de mare încât cineva să nu și-o permită. Anul trecut, doar 5% dintre proprietarii de locuințe nu și-au plătit impozitele. În acest procent intră cei care lipsesc din țară doi-trei ani și nu lasă în grija rudelor plata impozitelor. În cazul celor decedați, fără urmași, recuperarea impozitelor este practic imposibilă. În schimb, cele mai mari restanțe le avem la amenzi, care ajung la 400.000 de lei“, a spus primarul comunei Ion Creangă.
Dacă indexarea taxelor și impozitelor nu va fi făcută în acest an, ea va deveni obligatorie din 2014. Primarii vor să se alinieze legislației, pentru a nu exista riscul ca eventualele solicitări de fonduri ale administrațiilor locale să fie condiționate de Ministerul de Finanțe de această indexare.
În comunele mai sărace, primarii nu văd