Racordarea mai multor artere din oraş la sistemul de iluminat ecologic cu LED-uri presupune o investiţie de peste 1,5 milioane de euro. Pentru 12 autobuze ecologice Primăria mai are nevoie de peste 6,1 milioane de euro.
Administraţia locală a lansat un proiect pilot pentru a implementa tehnologia de iluminat cu LED-uri în municipiu. În prima fază instituţia vrea să instaleze LED-uri pe 23 de artere din oraş dar şi în cele două sedii ale Primăriei din Piaţa Unirii şi Moţilor. Pentru finanţare se mizează pe fonduri nerambursabile din programul de cooperare româno-eleveţian. Pe aceeaşi bani, Primăria mizează şi pentru a cumpăra autobuze ecologice.
Proiectul Primăriei pentru eficientizarea iluminatului public este gândit a fi implementat în cele două sedii ele instituţiei dar şi pe 23 de artere. Este vorba despre străzile 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Hasdeu, Calea Floreşti, Calea Mănăştur, Calea Moţilor, C-tin Brâncuşi, Gheorghe Amrinescu, Horea, Ilie Măcelaru, I.P. Voiteşti, Islazului, L. Pasteur, Mioriţei, Moldovei, N. Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Piaţa Gării, Piaţa Mărăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand. În total, pe străzi, vor fi instalate 1.358 de puncte luminoase. „LED-urile de iluminat stradal cu module de diminuare a consumului vor fi utilizate în toate aceste puncte şi va fi instalat un sistem de telemanagement pentru a asigura numărul optim de ore de funcţionare pentru toate becurile. În prezent reţeaua de iluminat public funcţionează 4.380 de ore pe an", se arată în schiţa de proiect.
Potrivit Primăriei, în Cluj-Napoca, iluminatul stradal este responsabil pentru o parte substanţială a consumului de energie şi a costurilor. Consumul anual este de aproximativ 5,4 GWh. Consumul total în cele două clădiri ale Primăriei este de 491 MWh/an. „Implementarea tehnologiei LED ar genera economii de energie de aprox