Lumea critică atunci când nu este bine informată, aşa le răspunde ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, celor care critică propunerea sa de eliminare a finanţării de la stat pentru spitalele private.
Nicolăescu a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că cine îşi dezvoltă o afacere privată "nu şi-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe "ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă". Ministrul Sănătăţii a anunţat că va sista finanţarea pentru unităţile spitaliceşti private pentru a creşte bugetul alocat pentru spitalele publice cu aproximativ 10%. Măsura ar urmă să intre în vigoare la 1 martie.
10% în plus pentru spitalele publice nu înseamna mult, explică la RFI jurnalistul Hotnews.ro Vlad Mixich. Banii respectivi sunt însă suficienţi pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale în secţiile ATI mai spune Vlad Mixich.
UPDATE: Ştiam despre intenţia ministrului sănătăţii de a elimina finanţarea de la buget a spitalelor şi clinicilor private, spune premierul Victor Ponta. Decizia va fi însă una politică şi luată numai după discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, a declarat primul ministru.
Înainte de declaraţia lui Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea spunea că măsurile prezentate de Eugen Nicolăescu, între care eliminarea finanţării pentru spitalele private, nu au fost discutate în Guvern. Declaraţia ministrului sănătăţii a fost “neinspirată”, aprecia vicepremierul Dragnea. În legătură cu această propunere, managerul unui spital privat din Suceava a declarat că oprirea finanţării din fondurile CNAS pentru spitalele private ar fi o măsură "pripită", iar pacienţii nu vor avea libertatea de a alege serviciile medicale, respectiv spitalele unde doresc să se trateze. Vlad Mixich intervi