La început de an, Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD, face o analiză a situaţiei economice a Europei în această perioadă. „Italia, sub bagheta prim-ministrului Mario Monti, a reuşit să treacă de criza datoriilor prin măsuri de austeritate, acceptate cu greu de poporul italian. Acest partener important al României şi-a recâştigat încrederea partenerilor europeni.
Cu sprijinul mecanismului european de stabilitate, ţări ca Portugalia şi Irlanda au beneficiat de sprijin financiar important, iar băncile spaniole, tot cu sprijin european, au reuşit să încheie relativ bine anul 2012. Ţara cu cele mai mari probleme – Grecia – a trecut, se pare, cu greu, cu sprijin european, prin criza datoriilor, toate aceste realităţi ne fac să fim moderat-optimişti pentru anii ce urmează”, e de părere Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD Timiş.
„Summitul a evidenţiat din nou dezechilibrele economice din cadrul UE”
Summitul european din decembrie s-a dorit iniţial să fie unul cu hotărâri revoluţionare, dar şefii celor 27 de state ale UE au temperat anumite iniţiative şi concluzia accestui summit a fost următoarea: sttatele UE vor negocia individual cu UE contracte de reformă, va exista un mic amortizor shoc absorbtion financiar pentru ţările în dificultăţi financiare, şomajul tineretului va fi combătut cu fermitate, iar competitivitatea UE este cea mai mare provocare a Uniunii. „Anterior summitului, miniştrii de finanţe ai UE au negociat documentele pentru acest summit şi au netezit calea pactului fiscal al UE pentru următorii ani, într-un cadru financiar integrat. Summitul a evidenţiat din nou dezechilibrele economice din cadrul UE, în care statele din Nord mizează pe multă disciplină şi competitivitate, iar statele din Sudul şi Estul Europei pe mai multă solidaritate şi au solicitat din nou să se relaxeze pactul de stabilitate financiar, în sensul ca investiţiile p