Deşi fiecare român plăteşte asigurarea de sănătate obligatorie la Casa Naţională de Asigurări (CNAS), chiar dacă alege să se trateze la o clinică privată, de la 1 martie 2013, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, sistează finanţarea din bani publici a spitalelor particulare. Deşi fiecare român plăteşte asigurarea de sănătate obligatorie la Casa Naţională de Asigurări (CNAS), chiar dacă alege să se trateze la o clinică privată, de la 1 martie 2013, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, sistează finanţarea din bani publici a spitalelor particulare.
Concret, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu vrea să ne lase să plătim asigurări de sănătate facultative şi să ne tratăm în spitale private, în condiţii mult mai bune, cu decontare la asigurările de stat. El spune că astfel ar economisi 10% la buget şi ar putea da mai mulţi bani la spitalele de stat.
Bani publici, doar la spitalele de stat
Noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, stipulează ca banii publici să susţină numai spitalele de stat din România şi să fie sistată finanţarea din fondurile CNAS pentru spitalele private. Aşa că ori alegem să ne tratăm în spitale de stat cu toalete insalubre, paturi rupte şi asistente morocănoase, ori ne încăpăţânăm să mergem, contra cost, într-un spital privat. În ultima situaţie, practic, ne luăm adio de la banii plătiţi la CNAS.