Această măsură arată, într-o formă sau alta, că sunt probleme de finanțare în sistemul public, însă criza adevarată este în găsirea de soluții viabile, sunt de părere oficialii Gral Medical, referindu-se la posibila decizie a Ministerului Sănătății de a nu mai acorda fonduri CNAS unităților private.
”Sunt pacienți care doresc să li se deconteze în privat servicii performante de tratament al cancerului - radioterapie, stereotaxie, așa cum se întâmplă în Franța sau Germania -, și, în prezent, acest lucru nu este posibil, calitatea de asigurat nu îți oferă niciun avantaj din acest punct de vedere”, spune Robert Chițan, director Promovare-Dezvoltare al Gral Medical.
Potrivit acestuia, este posibil ca mutarea celor 10% către sectorul public să atragă, după sine, cantitate și nu calitatea actului medical. Așa că, mulți pacienți nu vor mai putea accesa serviciile dorite, iar performanța actului medical se va dilua în sistemul public existent.
”Serviciile medicale private întorc, prin profit, investiții tot în domeniul medical, adică tot pentru pacienți. Poate că un punct de plecare pentru decizii este să punem pe primul loc pacientul, iar acest lucru poate să dezvolte parteneriatele publice private, ca-n occident, și nu invers. Însă, să nu uităm că în 2006 domnul ministru a mai fost pus în aceeași situație, când, pentru a atrage noi fonduri, a pus PFA-urile să plătească sănătatea, deși acestea mai plăteau pe persoană fizică încă o contribuție pe baza unui contract de muncă”, explică Robert Chițan.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat sâmbătă că în contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate pentru unităţile spitaliceşti private.