La mulţi ani culturii române!
La mulţi ani culturii sălăjene!
În acest an, pentru a treia oară, România sărbătoreşte la 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale sub auspiciile unui moment consacrat din istoria culturii noastre: comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 163 de ani. Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române” aşa cum ni-l înfăţişează Constantin Noica, rămâne un reper incontestabil pentru reuşita de a îmbina efortul de recuperare a tradiţiei cu necesara deschidere spre modernitate. Cultura şi educaţia clădesc deopotrivă o naţiune puternică şi demnă.
Ziua Culturii Naţionale ne aminteşte că avem un capital cultural şi uman însemnat, pe care România îl poate utiliza în afirmarea valorilor sale. Avem o datorie comună faţă de cultura română, faţă de valorile care ne-au format şi pe care trebuie să le transmitem generaţiilor viitoare. Astăzi, mai mult ca oricând, în diveristatea culturii europene, România trebuie să pună în valoare creaţia marilor săi clasici, a tuturor celor care au contribuit şi continuă să contribuie la expresia identităţii poporului român.
În acest context, poate că ar fi potrivit pentru noi, toţi cei care avem un grad de implicare mai mare sau mai mic în susţinerea culturii sălăjene, să ne gândim mai mult la unitate. Vorbesc aici nu doar de unitatea de idei, ci, mai ales, de unitatea de fapte. Pentru că de multe ori clamăm unitatea de opinii, dar, din păcate, deseori ne divizăm, şi, de ce nu, ne risipim… atunci când e vorba despre transpunerea în practică a proiectelor proprii. Ori, practica europeană ne învaţă tocmai acest mic secret al reuşitei: unitatea instituţională pentru sporirea anvergurii proiectelor. Cu siguranţă, un proiect mare, cu o susţinere puternică, va aduce servicii mai multe comunităţii locale, decât zece subfinanţate, dar care satisfac orgolii mărunte…
A