Dacă bacteria Clostridium difficile se acumulează în abundenţă în colonul unei persoane, atunci ea poate cauza probleme gastrointestinale precum diareea. Pentru că tratamentul actual pare destul de respingător pentru majoritatea oamenilor, cercetătorii au descoperit o nouă tehnică prin care pot învinge aceste bacterii.
De obicei, C. difficile este ţinută sub control de aşa-numitele bacterii intestinale „bune”. Dacă aceste bacterii bune sunt distruse ca efect secundar al unor tratamente cu antibiotice, C. difficile începe să îşi facă de cap. În această situaţie, individul este nevoit să primească un tratament care presupune implantarea unor fecale provenite de la o altă persoană.
Din fericire pentru noi toţi, acum, o echipă de cercetători lucrează la dezvoltarea unui nou tratament care implică utilizarea„fecalelor artificiale”, tehnică numită şi RePOOPulate. Motivul pentru care aceste fecale sunt implantate este acela că ele conţin bacterii intestinale bune, provenite de la donator, care vor înlocui bacteriile distruse de antibiotice. Din păcate, uneori există riscul ca până şi materialul provenit de la donator să conţină agenţi patogeni care provoacă îmbolnăvirea pacientului.
Emma Allen-Vercoe, specialist în microbiologie, face parte dintr-o echipă de cercetători care încearcă să creeze o alternativă igienică la tratamentul actual împotriva C. difficile. Noul tratament este alcătuit din fecale bacteriene intestinale de cultură, care sunt crescute într-un mediu de laborator ce imită condiţiile din intestinul gros. Substanţa este relativ uşor de produs şi poate fi „personalizată” în funcţie de nevoile pacientului. De asemenea, noua tehnică exclude riscul de îmbolnăvire provocată de agenţii patogeni proveniţi de la donator.
RePOOPulate a fost testată pe doi pacienţi care sufereau de infecţii severe cu C. difficile şi care nu reacţionaseră la tra