Ministerul Sănătăţii încearcă să rezolve subfinanţarea din sistemul de stat pe seama spitalelor private. Ministrul Eugen Nicolaescu a anunţat că de la 1 martie unităţile medicale private nu vor mai primi bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De bani publici vor beneficia doar spitalele de stat. Măsura îi nemulţumeşte atât pe proprietarii de clinici private, cât şi pe pacienţi.
Ministrul Eugen Nicolaescu a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute încetarea finanţării spitalelor private din bugetul de stat. Măsura ar urma să se aplice de la 1 martie şi în acest fel ministerul speră să crească cu circa 10% fondurile alocate spitalelor publice.
Iniţiativa ministerului îi nemulţumeşte pe proprietarii de clinici private. Aceştia se plâng că o astfel de decizie va duce la închiderea unor spitale private şi cer ministrului să le acorde aceeaşi şansă ca şi spitalelor publice.
"Practic, dacă lucrul ăsta se va întâmpla, cel puţin în oncologie ca trebui să închidem", spune preşedintele Asociaţiei Oncologilor Privaţi, Adrian Udrea. "Ceea ce înseamnă o pierdere în primul rând pentru pacient, care nu va mai avea calitatea serviciilor, şi apoi înseamnă, cel puţin pentru noi, disponibilizarea a 28 de angajaţi din care statul câştigă prin venituri la bugetul de stat".
"Este o mare greşeală", confirmă şi directorul unei clinici private din Cluj, Teofil Pop. "Trebuie să laşi orice persoană să se dezvolte câţiva ani, să-i dai o şansă. Şi este foarte important să înţelegem toţi să un om care este în sistemul privat este un foarte calculat la bani, care nu va îndrăzbi să facă gafe 25:48 MUSCĂ 22:52 Eu cred că ar trebui să acordăm aceeaşi şansă ambelor sisteme".
Pacienţii nu sunt de acord cu o asemenea idee. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video
Potrivit datelor furnizate de CAS Cluj, sumele cheltuite de spitalele private di