Societatea civilă reacţionează la modul în care factorul politic încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor din CSM Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Criza declanşată în urma alegerilor pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) macină credibilitatea acestui for şi, implicit, a sistemului judiciar. Incitarea la zâzanie între procurori şi judecători, pe de o parte, şi între magistraţii „vocali” şi cei care tac, pe de altă parte, nu este benefică nici pentru sistemul de Justiţie, nici pentru cetăţean.
Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de şase ONG-uri, care arată că procurorul Oana Schmidt-Hăineală a ocupat funcţia de preşedinte al CSM pentru acest an, „în urma alegerilor desfăşurate legal” pe 4 ianuarie. „Respectarea rezultatului oricăror alegeri desfăşurate legal ţine de esenţa democraţiei şi a statului de drept”, reamintesc ONGurile, printre care se află Freedom House România, Expert Forum şi GDS. Semnături pentru o justiție independentă
Semnatarii fac apel către magistraţii români „să pondereze excesele ultimelor zile şi să nu vulnerabilizeze CSM în această perioadă când se pune în discuţie modificarea Constituţiei, inclusiv pe aspecte care ţin de Justiţie. Vocea magistraţilor, inclusiv şi mai ales prin intermediul CSM, tre buie să fie auzită la aceste dezbateri pentru a ne asigura că Justiţia rămâne independentă faţă de puterea politică”. În acelaşi sens, s-a făcut şi o petiţie on-line.
Din sistem, unii magistraţi se plâng de presiuni care vin dinspre Ministerul Justiţiei şi pentru revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, dar şi de presiunea prin intermediul trustului lui Dan Voiculescu unde, în acest week-end, s-a pus ţintă pe preşedintele Înaltei Curţi. Ministerul Justiţiei neagă. „Nu mă mir că există presiuni uriaşe! Miza este foarte mare.
Voiculescu fuge de judecata care se apropie de un termen