Reprezentanţii oamenilor de afaceri s-au întâlnit, ieri, cu Maria Gra-pini, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri pentru a discuta schimbarea regulilor de impozitare pentru servicii şi turism. Subiectul principal al discuţiei a fost impozitul forfetar, măsură fiscală practicată şi în alte state europene care diferă de falimentarul impozit minim introdus de Boc în 2009.
Acest impozit forfetar, diferenţiat în funcţie de domeniul de activitate al firmei, ar urma să fie introdus din 2014, după realizarea unui studiu de impact de către Mi-nisterul de Finanţe. Abia în urma acestei analize se va stabili dacă va fi introdus impozitul forfetar şi care să fie nivelul acestuia, nu aşa cum a făcut fostul ministru pedelist Gheorghe Pogea în 2009 când a pus un impozit minim fără să ţină cont de veniturile firmelor mici. De această dată, impozitul forfetar ar urma să vizeze în special restaurantele şi barurile, acolo unde există informaţii referitoare la evitarea plăţii taxelor şi impozitelor.
Preşedintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman, a arătat că, în cadrul întâlnirii, s-a propus ca Fiscul să prezinte o situaţie cu firmele care au avut activitate în ultimii doi ani, cu cifră de afaceri, profit. Roman a explicat că, în cazul microîntreprinderilor, adică a firmelor cu un număr mic de angajaţi şi cifră de afaceri redusă, ar putea fi introdus un impozit plătit în două tranşe, fără raportări contabile. Acest sistem ar putea fi aplicat pentru frizerii, spălătorii auto, service-uri auto unde oricum nu se eliberează bonuri fiscale pentru serviciile prestate. „Am plecat încrezători pentru că cineva ne-a ascultat păsurile. Doamna ministru ne-a spus că are mandat din partea domnului prim ministru ca, împreună cu patronatele, să găsească soluţii pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar taxele şi impozitele să fie aşezate pe baze realiste“, a afirmat Ion Rom