Spitalele din subordinea CFR pot trece, cu câteva excepții, în subordinea Ministerului Sănătății, a declarat Victor Ponta, care consideră propunerea ministrului relu Fenechiu „una de bun simț”.
Spitalele CFR un se mai justifică în contextul actual, este de părere premierul Victor Ponta. „CFR nu mai e a doua armată a ţării, cum era pe vremuri, şi atunci n-are de ce să aibă spitale separate. Spitalele CFR, poate cu excepţia unuia sau două din Bucureşti, ar trebui să intre în sistemul normal al Ministerului Sănătăţii”, a declarat Victor Ponta pentru Agerpres.
Premierul a ținut să precizeze că nu se pune problema desființării vreunui spital sau restructurărilor. „N-am înţeles reacţia celor de la sindicate, că nu se pune problema să se desfiinţeze vreun spital sau vreun loc de muncă sau să se schimbe vreo salarizare. Se pune problema doar ca medicii aceia să nu-l mai aibă şef pe ministrul Transporturilor, care nu are nicio treabă cu sănătatea, ci să-l aibă şef pe ministrul Sănătăţii, lucru care chiar cred că n-are nicio importanţă pentru medici. Pentru medici, pentru asistente important este să funcţioneze bine spitalul”.
În ceea ce priveşte spitalele din subordinea autorităţilor locale, premierul a adăugat că se lucrează la identificarea unui sistem de finanţare şi de funcţionare mult mai bun. „Pentru că, într-adevăr, în sănătate, după ce că sunt bani puţini, nu se cheltuie nici toţi banii cum trebuie. Despre asta cred că era vorba, dacă am înţeles bine”.
Tratamentele ambulatorii din spitalele privat se decontează
Referitor la finanţarea spitalelor private, premierul a precizat că nu este vorba despre finanţarea ambulatoriului, care se decontează la CNAS. „Este vorba despre un anumit tip de intervenţii chirurgicale. Mi-a explicat dl. Arafat şi am înţeles foarte bine că te duci şi te tratezi la un spital privat ambulatoriu, te duci pentru anal