Bugetul pe 2013, reducerea TVA, încheierea unui nou acord, dar şi calendarul privatizărilor, managerii privaţi sau despăgubirile pentru casele naţionalizate sunt pe agenda negocierilor cu FMI.
O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by.
Principalele teme de discuţie cu Guvernul, dar şi cu alte autorităţi sau organizaţii reprezentative la nivel naţional sunt legate de perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară.
Delegaţia FMI vine în contextul în care, recent, instituţia de la Washington a recunoscut că reformele cerute României impun prea multă austeritate, iar analiştii internaţionali recomandă încheierea unui nou acord.
Ce vrea Guvernul
** Reducerea TVA, pentru început la pâine. Guvernul a pregătit o măsură fiscală prin care producătorii legali de pâine ar putea să primească înapoi diferenţa dintre cota-standard, de 24%, şi cea redusă, de 9%, din banii plătiţi ca taxă pe valoarea adăugată (TVA). În cadrul unui proiect-pilot, TVA ar putea fi redusă doar la pâine („nu şi la cozonac“, după cum a precizat ieri premierul Victor Ponta), urmând ca – dacă rezultatele experimentului sunt favorabile – reducerea să se extindă şi la alte produse. Desigur, reducerea TVA va trebui să fie atent negociată cu FMI, având în vedere aversiunea declarată a finanţatorilor faţă de diferenţierea cotelor la această taxă.
** Bugetul pe 2013. Aprobarea sau, cel puţin, obţinerea celebrului „no objections“ („fără obiecţii“) din partea FMI pentru proiectul de buget pe 2013 este considerată ca piatră de încercare pentru Guvern, la această vizită a delegaţiei. Dacă Ponta va prezenta şi finanţatorilor de la Washington cifrele pe