Guvernul Ponta nu se dezminte absolut deloc. Pe cuvântul meu, parcă nu sunt normali oamenii ăştia. După modul total neprofesionist în care au abordat introducerea impozitului forfetar, acum ne mai trântesc o pleaşcă: opresc finanţarea spitalelor private din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Nu aş vrea să comentez foarte mult modalitatea total samavolnică prin care vremelnicul ministru Nicolăescu decide ce să fac eu cu banii mei şi nici eficienţa acestei măsuri pentru pacientul român (au făcut-o colegii mei, bloggerii adevarul.ro), ci aş vrea să mă refer la impactul unei asemenea măsuri pentru mediul de business, respectiv pentru cei care au afaceri în domeniul serviciilor private de sănătate.
Aceşti antreprenori care au investiti zeci şi zeci de milioane de euro în clinici şi spitale private, ce oferă condiţii de top pentru pacienţi, şi care au creat sute de locuri de muncă, se văd acum nevoiţi să-şi recalibreze total planurile de business pe acest an. Cu siguranţă, toţi managerii din sistemul privat au “prins” în bugetele pe 2013, venituri de la CNAS. Aşa a fost regula jocului până mai ieri, când haiducul Nicolescu a hotărât că bogaţii care se tratează la privat nu mai au voie să-şi deconteze o parte din cheltuieli prin Casa de Sănătate. Aşadar, de la 1 martie cei din sistemul privat nu se vor mai putea baza pe aceste fonduri şi mai mult ca sigur îşi vor pierde şi o parte din clienţi care contau pe sumele de la CNAS. Acest lucru va duce la o scădere a afacerilor, la posibile concedieri, la o scădere a sumelor plătite la bugetul de stat şi poate chiar la faliment. Guvernul face o greşeală majoră, culmea prin intermediul unui liberal, şi anume schimbă peste noapte, la fel ca şi în cazul impozitului forfetar, regulile jocului pentru mediul de afaceri. Instabilitatea fiscală şi legislativă este una dintre cele mai severe probleme