Sarcina reprezintă o schimbare majoră în viaţa femeii, iar sfaturile privind bunăstarea copilului nenăscut sunt precum un izvor nesecat: toată lumea pare să ştie ce e mai bine, iar părinţii sunt astfel bombardaţi cu informaţii, uneori contradictorii, din toate părţile.
„Femeile însărcinate nu trebuie să mănânce prea mult, pentru că bebeluşul este expus la riscul de obezitate şi diabet“, dar nici nu trebuie să ţină dietă, din motive similare. Ele „nu trebuie să depună efort, pentru a nu declanşa un avort spontan“, nici să nu devină prea stresate ca să nu afecteze copilul. Iar în cazul în care devin stresate, nu au voie să consume alcool sau să meargă la spa să se relaxeze.
Aşa că începi să te gândeşti că cel mai bine este să stai acasă, dar până şi acest mediu pare înconjurat de potenţiale pericole: de la îngheţată şi şampon pentru animale, până la vopseaua de păr. Până şi faptul că stai întinsă pe spate poate fi un pericol, pentru că întrerupi alimentarea copilului cu sânge.
După ce a rămas însărcinată, Linda Geddes a devenit obsedată de viaţa ce creştea în pântecul ei, aşa că a început să investigheze adevărul din spatele poveştilor auzite de la femeile din jur şi din spatele titlurilor alarmante din reviste. Aşa a luat naştere cartea sa, „Bumpology“.
Băutura şi alăptatul
„O parte din informaţiile pe care le-am descoperit în timpul cercetării pentru carte m-au amuzat şi uimit: am aflat că părinţii care au mai mulţi băieţi au mai multe şanse să nască tot băieţi, deşi nimeni nu înţelege de ce, pentru că forma pântecului femeii nu oferă niciun indiciu cu privire la sexul copilului nenăscut, dar o femeie care are greţuri matinale severe are mai multe şanse să aibă o fată“, a scris Linda pentru BBC.
În ceea ce priveşte consumul de alcool, este foarte clar că excesul e dăunător şi chiar un pahar de vin pe zi poate spori riscul naşterii