Consiliul de Securitate al ONU se va reuni, azi, la cererea Franţei, pentru a discuta situaţia din Mali, a anunţat Brieuc Pont, purtătorul de cuvânt al misiunii franceze pe lângă Naţiunile Unite. Sursa: Reuters
UPDATE ora 14.05:NATO a salutat, luni, intervenţia militară a Franţei în Mali, însă a precizat că Alianţa nu a primit nicio cerere de ajutor din partea Parisului.
"Nu a existat nicio cerere, nici o discuţie (în cadrul NATO) privind situaţia din Mali, astfel că Alianţa Nord-Atlantică nu este implicată în această criză", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, pentru reporteri.
"Desigur, însă, că suntem cu toţii preocupaţi de ameninţările pe care le reprezintă organizaţiile teroriste din Mali, nu doar pentru această ţară, ci, de asemenea, pentru întreaga regiune, şi de aceea salutăm eforturile întregii comunităţi internaţionale de punere în aplicare a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU (privind Mali) şi acţiunea foarte rapidă a Franţei pentru a opri ofensiva organizaţiilor teroriste", a adăugat oficialul NATO.
Reuniune a Consiliului de Securitate
„Franţa doreşte prin acest demers să informeze Consiliul şi să obţină opinii din partea membrilor acestuia şi a secretarului general al ONU”, a explicat oficialul francez.
Patru avioane de luptă franceze Rafale au bombardat, duminică, poziţiile rebelilor islamişti din apropierea oraşului Gao, din nordul statului Mali, a anunţat Ministerul Apărării din Franţa, citat de AFP.
Atacul a vizat bazele islamiste şi a forţat insurgenţii să fugă.
Armata franceză a intervenit, vineri, în Mali alături de armata acestei ţări, pentru a opri ofensiva islamiştilor către capitala Bamako şi pentru a recuceri nordul ţării aflat sub controlul acestora.
Parisul consideră că baza legală a acestei operaţiuni se regăseşte în articolul