Legislaţia românească şi europeană prevede ca averile persoanelor fără moştenitori să treacă în proprietatea autorităţilor locale, după moartea proprietarilor. În mai puţin de doi ani de la deschiderea moştenirii, statul pune stăpânire pe bunurile proprietarului fără moştenitori, potrivit legislaţiei în vigoare. Citeşte în ECONOMICA.NET un material despre marele câştigător la moartea persoanelor fără moştenitori – cum ajunge statul să pună stăpânire pe averile bătrânilor rămaşi singuri pe lume, dar şi cum pot revendica moştenitorii bunurile după ce statul a devenit legal proprietarul lor.
Ce se întâmplă cu bunurile persoanelor fără moştenitori, după ce au decedat
Răspunsul scurt: bunurile trec în proprietatea statului.
“Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă”, se arată în alineatul 1, articolul 1.135 din Noul Cod Civil.
În cazul în care proprietarul a lăsat moştenire doar o parte din averea sa, restul bunurilor trec, de asemenea, în proprietatea statului la moartea proprietarului.
“Dacă prin legat s-a atribuit numai o parte a moştenirii şi nu există moştenitori legali ori vocaţia acestora a fost restrânsă ca efect al testamentului lăsat de defunct, partea din moştenire rămasă neatribuită este vacantă”, conform alineatului 2, articolul 1.135 din Noul Cod Civil.
Să începem cu reglementările în vigoare. Ce spune legea despre moştenirea vacantă
Moştenirea vacantă este reglementată prin articolele 1.135-1.140 (Cartea a IV-a, capitolul II) din Noul Cod Civil, a spus pentru ECONOMICA.NET Georgiana Trandafir, avocat senior la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Cum ajung bunurile personelor fără moştenitori în proprietatea statului
“Dacă în termen de un an şi şase luni de la deschiderea moştenirii nu s-a înfăţişat niciun succesibil (adică persoană cu drept de moştenire), notarul, la cererea oricărei