Fostul premier Adrian Năstase şi-a retras luni contestaţia în anulare la decizia în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, după ce apărarea a aflat de schimbarea componenţei completului de judecată.
Avocatul fostului premier, Ioan Cazacu, a spus, la ÎCCJ, că renunţarea la această cale de atac nu reprezintă o asumare a condamnării, însă a reclamat faptul că instanţa nu a acordat un nou termen pentru ca apărarea să-l informeze pe Adrian Năstase despre noua situaţie, respectiv schimbarea componenţei completului de judecată, după ce instanţa supremă a acceptat a doua cerere de abţinere a doi judecători din complet.
“Este un protest al domnului Năstase, nu neapărat împotriva completului, ci împotriva sistemului cu care se luptă clientul nostru. Legea este una pentru toată lumea (…) din moment ce noi cerem o săptămână pentru a ne informa clientul şi ni se respinge cererea, cred eu că aceste dispoziţii legale sunt aplicate într-un anumit mod faţă de domnul Adrian Năstase”, a precizat Cazacu.
Doi dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) care au decis condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul calităţii” urmau să facă parte din completul care lua în discuţie contestaţia în anulare depusă de fostul premier, însă aceştia au formulat o nouă cerere de abţinere, admisă luni dimineaţa de instanţa supremă.
Completul de 5 judecători al ÎCCJ a respins pe 9 ianuarie cererile de abţinere formulate de judecătorii Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan, care au făcut parte şi din completul care a judecat “Trofeul calităţii”.
De altfel, judecătoarea Ioana Bogdan, fost consilier al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a fost aspru contestată de Năstase şi avocaţii acestuia în timpul procesului pe fond.
Componenţa celor două complete