Peretii verzi reprezinta o solutie ecologica ingenioasa de utilizare a suprafetelor verticale si sporire a vegetatiei din orase. Acest gen de proiect poate fi realizat atat la exteriorul cladirilor, generand asa-numitele fatade verzi sau in spatii interioare, pentru a crea gradini verticale. Am facut aceasta distinctie de termeni pentru a face mai usor de urmarit exemplele detaliate pe parcursul articolului, desi in discutiile uzuale se foloseste cel mai des denumirea de “gradina verticala” atat pentru tipul de interior cat si cel de exterior. Cea mai corecta descriere, insa, ramane cea de perete verde, tradusa direct din engleza unde aceasta solutie poarta denumirea de green wall sau living wall, perete viu.
In majoritatea tarilor Uniunii Europene, precum si pe continentul american, astfel de interventii sunt extrem de apreciate, datorita beneficiilor pe care le ofera. O fatada verde poate sa creasca chiar si cu 10-15% valoarea imobiliara a unei constructii, in timp ce un local cu o gradina verticala atrage cu pana la 30% mai multi clienti. In Romania, astfel de proiecte sunt privite, deocamdata cu un oarecare scepticism.
Partial datorita pretului inca destul de piperat (pentru buzunarul de rand) dar si datorita unei atitudini generale de indiferenta fata de problemele ecologice si de mediu. Desi se vorbeste mai peste tot despre dezvoltare durabila, reducerea poluarii si ecologie, fascinatia autohtona se mentine pe moment in sfera tehnologica, plasmele, consolele si gadget-urile de toate felurile fiind oricand preferate in fata unui colt green. Este o etapa pe care speram sa o depasim impreuna, explicand exact ce implica un perete verde, cum se realizeaza si ce beneficii ne poate aduce, a declarat Cristian Anghel, managerul acestei afaceri de excepție.
Pe scurt, un astfel de perete presupune o cultura hidroponica de plante, cu dispunere verticala