Clujul are pe muntele Vlădeasa un domeniu schiabil care ar putea rivaliza cu pârtiile cele mai importante din România. Însă autorităţile locale nu au reuşit să găsească fonduri pentru amenajarea unei staţiuni, sau pentru dezvoltarea infrastructurii.
În aceste condiţii, puţinele pensiuni din zonă sunt ameninţate de faliment, iar localnicii trăiesc la limita subzistenţei Zona montană Vlădeasa este situată la cea mai mare altitudine din Munţii Apuseni, 1.750 de metri. Datorită expoziţiei nordice a pârtiei de la Rogojel, stratul de zăpadă se menţine aproape o jumătate de an. Este şi motivul pentru care masivul Vlădeasa a fost inclus în programul guvernamental Superschi Carpaţi.
Se întâmpla în 2006. De atunci au trecut 6 ani, iar cei care vor să schieze la Rogojel trebuie să parcurgă 4 kilometri pe jos pentru a ajunge la pârtie. “Potenţial există dar nu-i valorificat, din păcate. Mi-ar plăcea să vin aici şi la schi şi ar trebui o telecabină care să plimbe schiori pe aici, pe dealul ăsta”, spune un turist.
Pentru valorificarea domeniului schiabil al masivului Vlădeasa existau la Consiliul Judeţean planuri indrăzneţe, însă niciunul nu a fost dus la bun sfârşit.
Astfel, a existat o propunere de modernizare a cabanei Vlădeasa, care se află la poalele muntelui, şi construirea altei pensiuni care să deservească 100 de persoane. De asemenea, se prevedea amenajarea unor noi pârtii de schi şi dotarea cu teleschi, telescaun şi baby-schi lift al căror traseu să înceapă din Rogojel.
Consiliul local din Săcuieu s-a asociat în anul 2008 cu o firmă privată care trebuia să amenajeze o pârtie, însă proiectul nu a fost realizat. Primarul comunei a încercat să afle de la patronul firmei de ce lucrările au fost sistate
“Am încercat să discut, să-l cunosc mai mult pe domnul respectiv, l-am întrebat care este problema de nu face nimic, iar el mi-a spus că în mare