Elevii vor avea parte de manuale noi, dar acestea își vor face apariția în școli cel mai devreme în septembrie 2014. Tabletele care să înlocuiască manualele școlare rămân doar un vis frumos.
Ministerul Educației schimbă curriculumul școlar și, prin urmare, va publica și manuale noi. Primii “fericiți” vor fi elevii de clasa I, întrucât la clasa pregătitoare, primul nivel al învățământului obligatoriu, nu există manuale. “Există un calendar pe care îl vom stabili începând de la prima clasă, fiindcă așa se face, o luăm de la început. Momentan, se lucrează în paralel și la celelalte, de la clasa I până la clasa a XII-a“, a spus secretarul general din Ministerul Educației, Stelian Fedorca.
Schimbarea manualelor este așteptată cu multă bucurie, atât de elevi, cât și de profesori și învățători. “Era necesară o revizuire a manualelor, întrucât multe dintre conținuturi nu se mai regăsesc în programa școlară și, de asemenea, unele manuale conțin chiar greșeli de natură științifică. Chiar dacă mereu s-a precizat că pentru învățători și pentru profesori există mai multe posibilități de informare, care să constituie un suport pentru curs, să nu uităm că, pentru elevi, manualul reprezintă instrumentul de informare de bază cu care lucrează“, a spus Florin Dimon, inspector pentru învățământul primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.
Aproximativ 90% dintre elevi învață după manuale învechite, ultimele fiind editate în anul 2006. În fiecare an, din numărul de manuale care ar trebui publicate, Ministerul Educației are bani doar pentru 10%. Oficialii Ministerului Educației spun că cele mai multe schimbări vor fi făcute, cel mai probabil, la clasele mai mari, unde este o discuție mai veche despre modul în care sunt orientate manualele, care conțin prea multă teorie și prea puțină practică. La manualele destinate claselor primare, schimbările