Japonia este locul în care trăieşte cea mai în vârstă persoană din lume, dar şi cea mai bătrână femeie de pe planetă. Longevitatea le este întipărită în gene, spun specialiştii, dar acesta nu este singurul secret al japonezilor.
Japoneza Koto Okubo, deţinătoarea titlului de cea mai în vârstă femeie din lume, a decedat sâmbătă, la vârsta de 115 ani şi 19 zile. Locul i l-a luat însă tot de o niponă, pe nume Misawo Okawa, care are 114 ani. Japonia este şi deţinătoarea recordului mondial de longevitate. Aici trăieşte cea mai în vârstă persoană din lume: Jiroemon Kimura, care împlineşte astăzi 115 ani şi 270 de zile.
Tot Japonia este ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume: 82 de ani, faţă de Franţa, următoarea în acest top, cu o speranţă de viaţă de 80,4 ani. Pe locul al treilea se situează, la egalitate, Suedia şi Australia, cu o speranţă de viaţă de 80,3 ani. În septembrie 2012, Ministerul Sănătăţii din Japonia a anunţat un record de 51.376 de persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani.
Longevitatea japonezilor se datoreaă, pe de o parte, bagajului genetic, iar pe de alta - stilului de viaţă. Profesorul Takako Sodei, care predă gerontologia la Universitatea „Ochanomizu“, spune că longevitatea niponilor se datorează în primul rând dietei. „Mâncarea japoneză este foarte sănătoasă, comparativ cu cea americană. Noi nu mâncăm atât de multă carne şi nici prea mult zahăr“, a declarat prof. Sodei pentru ABC News.
Puţine grăsimi şi multă soia
Un japonez consumă, în medie, 86,2 grame de grăsimi pe zi, adică pe jumătate faţă de cantitatea de grăsimi consumată de un occidental (155,4 grame/zi). Ar trebui să luăm în calcul că o bună parte din aceste grăsimi din dieta japoneză provin din peşte, aşa încât fac parte din categoria celor sănătoase. Apoi, multe dintre preparatele tradiţionale conţin ingrediente care prelungesc viaţa. Un exemplu e