Germania ia în calcul posibilitatea acordării unui ajutor "logistic", "medical" sau "umanitar" intervenţiei franceze în Mali, care este "justificată", a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului german al Afacerilor Externe.
"Pentru Guvernul federal şi ministrul Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, este clar că Germania nu va lăsa Franţa singură în această situaţie dificilă", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că această susţinere ar putea viza domeniul "logistic", "medical" sau "umanitar".
Astfel, se va putea observa exact cum Germania "poate susţine forţele armate franceze", a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că aceasta nu este o "problemă "de angajament al trupelor".
Ministrul german de Afaceri Externe a exclus deja, duminică, trimiterea trupelor militare în Mali pentru combaterea islamiştilor şi a cerut o soluţie politică pentru a pune capăt violenţelor, în timp ce francezii luptă contra rebelilor.
Purtătorul de cuvânt al lui Westerwelle a propus, luni, organizarea unui summit extraordinar al miniştrilor de Afaceri Externe ai Uniunii Europene.
În aprilie 2012, grupurile islamiste au luat sub control nordul statului Mali, generând temeri că întreaga ţară va deveni un sanctuar pentru extremiştii legaţi de Al-Qaida.
Consiliul de Securitate al ONU a autorizat, prin Rezoluţia 2.085 din 20 decembrie 2012, trimiterea în Mali a unor forţe armate, predominant africane, în număr aproximativ de 3.000 de persoane.
Rezoluţia obligă Guvernul din Mali să iniţieze, totodată, un proces de reconcilere politică şi de negocieri cu cele două grupări din nordul ţării care s-au separat de terorism.
Liderul statului Coasta de Fildeş, Alassane Ouattara, preşedinte al Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), se va întâlni, miercuri, la Berlin, cu cancelarul german, Angela Merkel.