Liderii europeni au declarat terminata criza datoriilor, care a afectat Europa in ultimii trei ani, si isi concentreaza eforturile asupra redresarii economiei si crearii de locuri de munca.
Chiar daca nu exista, inca, un program de salvare pentru Cipru, iar in Italia urmeaza sa fie organizate alegeri, in februarie, ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a spus ca moneda unica a "iesit din cea mai grava criza".
"Pietele financiare incep sa arate normal, din nou", a notat si Erik Nielsen, economist-sef la UniCredit, referindu-se la comentariile presedintelului Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a estimat ca zona euro va iesi din recesiune in acest an.
Dobanda pentru obligatiunile spaniole cu maturitate la zece ani a scazut pana la 4,84 la suta, fata de nivelul maxim atins in iulie, de 7,62 la suta. In acelasi timp, euro a urcat cu 3,1 procente in fata dolarului american, pana la 1,3343 dolari/unitate, cel mai bun nivel pentru moneda europeana din luna martie a anului trecut.
Dupa ce BCE a lasat neatinsa rata dobanzii de politica monetara, la 0,75 la suta, Draghi a precizat ca exista o "contagiune pozitiva" in pietele financiare. El a adaugat ca ar trebui sa inceapa o "redresare graduala", spre sfarsitul anului 2013. Tot pentru finalul acestui an este prevazuta si reintoarcerea Irlandei si Portugaliei in pietele financiare, potrivit agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's.
Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, care este si seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, a semnalat, la randul sau, o imbunatatire a situatiei, spunand ca "ce este mai greu a trecut, dar ce avem de facut in continuare este, totusi, foarte dificil".
Care sunt provocarile in 2013
Cea mai importanta problema europeana in 2013 o reprezinta rata somajului, foarte rid