În perioada Crăciunului 2012, aproximativ 50 de persoane din localitatea Dăeni, judeţul Tulcea au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de taxele prea mari pe care le-ar percepe părintele din localitate. Protestul nu a rămas fără ecou, părintele în cauză fiind chemat la Episcopie pentru a discuta problema din sat.
La începutul acestui an, preotul Iulian Stasencu a venit la Tulcea, unde a depus o cerere pentru a părăsi Episcopia Tulcii. „El rămâne în continuare preot, dar nu va mai sluji în această Episcopie“, spune părintele Lucian Felix Neculai, din cadrul Episcopiei Tulcii.
În Dăeni slujeşte acum un singur preot (până acum erau doi), Alexandru Balaban. Acesta a venit la Dăeni în septembrie 2012.
Localnicii, împărţiţi în tabere. Primarul ar fi de vină
În timp ce oamenii adunaţi înainte de Crăciun în faţa bisericii din Dăeni spuneau că părintele Iulian Stasencu le cere prea mulţi bani pentru nunţi, înmormântări, botezuri sau pomeni, alţi oameni spun că preotul era „un om cu o educaţie deosebită“, care a fost dat afară în urma unui aranjament al primarul din localitate, Marian Gherghişan.
„Din păcate, în Duminica Naşterii Domnului am asistat la o revoltă orchestrată până în cele mai mici detalii de primarul comunei, Gherghişan Marian. Scenariul a inclus aducerea oamenilor cu o dubiţă a primăriei, instigarea acestora împotriva preotului şi chiar obligarea lor la comportamente antisociale sub ameninţarea făţişă a sistării ajutoarelor sociale. (…) Acuzaţiile aduse la adresa preotului Stasencu vis-à-vis de taxele percepute pentru pomeni, înmormântări, nunţi, botezuri sunt false. Într-adevăr există în Dăeni o practică înrădăcinată de a se da o anumită sumă de bani (stabilită de comun acord de enoriaşi) pentru aceste slujbe, dar preotul nu a cerut niciodată o sumă fixă de bani şi chiar, de multe ori, a empatizat cu necazur