Scris de Otilia Șandor - Dispeceratul medical integrat a fost dat în funcţiune cu şefi din Capitală.
Secretarul de stat de Stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ioan Baş, au deschis oficial activitatea la dispeceratul medical integrat de la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Operaţionalizarea dispeceratului integrat este parte a unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Dispeceratul situat într-un imobil al sediului ISU Bihor de pe str. Avram Iancu are ca scop eficientizarea managementului situaţiilor de urgenţă şi optimizarea intervenţiei medicale de urgenţă şi descarcerare la nivelul judeţului Bihor. Solicitări
Dr. Hadrian Borcea a explicat modul de acţiune la dispecerat şi beneficiile acestui sistem integrat: coordonarea convergentă a resurselor umane şi materiale şi realizarea unui management unitar de preluare a cazurilor ce implică acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în fază pre-spitalicească. În momentul când o persoană sună la 112 şi cere un ajutor medical sau/şi de la pompieri, apelul e direcţionat doar la dispecerat (şi nu se mai sună la alte câteva instituţii, până când se găseşte echipajul potrivit). Aici se analizează rapid posibilităţile de rezolvarea cazurilui şi medicul coordonator ia decizia.
Un asistent de la SMURD, unul de la Ambulanta Bihor şi un medic de la Ambulanta şi SMURD (prin rotaţie) vor asigura activitatea la dispecerat, alături de doi subofiţeri pompieri militari.
Conform analizei efectuate, din cele aproape 15.000 de apeluri făcute la 112 anul trecut, aproape 12.000 au reprezentat cazuri medicale (zilnic 40 de apeluri) rezolvate de SMURD. La fel, anul trecut, în jur de 70.0