Statele Unite își vor retrage până în această primăvară trupele combatante din Afganistan, cu câteva luni mai repede decât termenul stabilit inițial, a anunțat Barack Obama în cursul weekendului. Anunțul a venit după întâlnirea cu liderul afgan, Hamid Karzai.
America a recunoscut însă indirect și legalitatea grupărilor talibanilor după ce a fost de acord ca aceștia să-și deschidă reprezentanțe în Qatar. Barack Obama este însă presat atât de reducerea cheltuielilor militare, cât și de o opoziție în creștere a opiniei publice americane față de acest război. Războiul din Afganistan a costat America peste 2.000 de vieți și peste 550 de miliarde de dolari.
După 12 ani de război, contingentul american de bază din Agfanistan va fi retras, până în primăvară. Barack Obama a trebuit, evident, să îl prezinte într-o formă care să pună într-o lumină bună adminsitrația. 'Posibilităţi pentru pace şi prosperitate există astăzi în Afganistan mai multe decât erau când SUA au intrat în această ţară', a anunţat Barack Obama. În opinia liderului american, acesta este principalul rezultat al campaniei militare a SUA în Afganistan, demarată în urmă cu 12 ani, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Această intenţie a fost dezvăluită de Obama în timpul discursului său săptămânal adresat sâmbătă naţiunii. 'I-am lăsat pe talibani fără poziţiile lor de sprijin, iar obiectivul principal pentru care am declanşat acest război - să reuşim ca Al-Qaida să nu mai folosească niciodată Afganistanul ca avanpost pentru un atac asupra SUA - va fi în curând atins', a dat asigurări Obama.
Potrivit experţilor, hotărârea lui Barack Obama de a accelera retragerea este demonstrată şi de decizia sa de a-l desemna ca ministru al apărării al SUA pe fostul senator republican Chuck Hagel, un cunoscut adversar al politicii intervenţioniste a SUA.
Care vor fi etapele acestei re