Spitalele publice se declară mulţumite de intenţia ministrului Sănătăţii de a sista alocarea de fonduri către spitalele private, sume respective urmând să fie redistribuite unităţilor sanitare strategice, în timp ce unii particulari spun că măsura va afecta pacienţii şi va creşte costurile.
Managerul Institutului Naţional de Endocrinologie "C. I. Parhon", dr. Diana Păun, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nivelul de finanţare a spitalelor publice a scăzut semnificativ în ultimii doi ani, în timp ce adresabilitatea pacienţilor către acestea a crescut. Revenirea la un sistem de finanţare "acoperitor" este, în opinia ei, un demers corect.
"În contextul în care, în ultimii doi ani, nivelul de finanţare al spitalelor publice a scăzut semnificativ, iar adresabilitatea pacienţilor către acestea a crescut, revenirea către un nivel de finanţare acoperitor constituie un demers corect, comparabil cu o gură de oxigen. Salutăm iniţiativa domnului ministru Eugen Nicolăescu, care vine astfel în ajutorul spitalelor din sistemul public, sistem
rămas în continuare de bază pentru toate categoriile de pacienţi", a precizat managerul unităţii sanitare.
La rândul său, prof dr. Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, spune că unităţile sanitare private trebuie să se dezvolte pe susţinerea financiară a fondului privat.
"Nu există spital privat care să nu fi trimis în urgenţă cazuri complicate, fie datorită stării generale a pacientului, fie din cauza gravităţii bolii, fie pentru un eşec tehnic. Dar respectivul pacient îşi plăteşte taxele în privat, apoi i se pune adeverinţa de salariat sau talonul de pensii şi este trimis la urgenţă. Totdeauna, o complicaţie este mult mai costisitoare decât un tratament de bază. Şi ne trezim cu aceşti bolnavi şi ziua şi noaptea, transferaţi către noi pentru o nouă intervenţie chi