Ministrul comunităților și administrației locale, din Marea Britanie, Eric Pickles, a avertizat asupra presiunii asupra spațiului locativ ce riscă să fie generată de un aflux de migranți din România și Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2014.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Ministrul Pickles a declarat la BBC că nu poate estima un număr al acestor noi migranți așteptați odată cu expirarea perioadei de restricții pe piața muncii.
“Dat fiind că avem un deficit de locuințe sociale, orice influx din România și Bulgaria va crea probleme, nu doar pe piața locativă, dar și pe piața locuințelor sociale”, a declarat Eric Pickles.
Ministrul britanic a mai spus că nu s-a consultat încă cu colegii de la Ministerul de Interne în privința estimării numărului celor așteptați să sosească din cele două țări.
Un deputat al Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, Philip Holobone, a aplicat recent la români și bulgari procentul migranților din celelalte state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 și a tras concluzia că numărul migranților din cele două țări, aderate la 1 ianuarie 2007, ar putea crește de anul viitor de la 155000 în prezent la 425000.
Evident, acestea sunt doar aproximări, pentru că numai pentru România ambasadorul acestei țări la Londra, Ion Jinga, estima vara trecută la 130000 – 150000 numărul cetățenilor aflați în Regatul Unit.
La 31 decembrie 2013 expiră termenul maxim de șapte ani pe durata căruia puteau fi impuse restricții privind accesul pe piața muncii al cetățenilor români și bulgari în toate țările membre UE.
De pe 1 ianuarie 2014 românii și bulgarii se vor bucura de aceleași drepturi obținute în Marea Britanie de polonezi, lituanieni, letoni, estoni, unguri, cehi, slovaci și sloveni încă din prima zi a aderării țărilor lor la UE, 1 mai 2004.
Influxul mas