Vineri, 25 ianuarie, ar putea fi ziua decisivă, în care vom afla dacă depozitul ecologic de deşeuri va mai avea sau nu un constructor. Acesta este termenul la care italienii de la Ladurner Impianti SRL vor anunţa dacă sunt dispuşi sau nu să preia conducerea consorţiului al cărui fost lider, firma Confort, a dat faliment şi să ducă proiectul mai departe.
După cum se ştie, câştigătorul licitaţiei (decis de tribunal) pentru construirea sistemului integrat de management al deşeurilor din judeţul Cluj, firma timişoreană Confort, a intrat în faliment şi a oprit lucrările. În acest moment există posibilitatea continuării contractului de celelalte firme din consorţiul condus de Confort, conduse însă de altă firmă. „Grupul de firme din Italia care ar vrea să continue proiectul ne-a cerut o amânare de cinci zile, urmând să ne dea un răspuns în 25 ianuarie. Problema este că vechera conducere a Consiliului Judeţean a dat firmei Confort un avans de 14 milioane de lei, în vreme ce ei au făcut lucrări valorând aproximativ jumătate din această sumă. Categoric, cei care vor prelua contractul vor trebui să-şi asume şi această pierdere, pentru că noi nu putem plăti de două ori pentru aceeaşi lucrare, cu atât mai mult cu cât aici discutăm de fonduri europene", a spus vicepreşedintele consiliului judeţean Ioan Olelelu. El a reamintit că întârzierea finalizării acestui proiect poate avea costuri enorme. „Pe de o parte riscăm sancţiuni din partea organismelor europene, pentru că nu am respectat termenele de implementare a acestui sistem de gestionare a deşeurtilor, iar pe de alta, riscăm să pierdem finanţarea europeană a proiectului, care este de 70%, tot din cauza nerespectării termenelor de execuţie", a explicat Oleleu.
El a vorbit şi despre următorul pas care va fi făcut în direcţia construirii Sapitalului Regional de Urgenţă. „Odată ce s-a clarificat situaţia juridică a