Uniunea Europeană a reiterat luni că misiunea sa militară de formare a trupelor din Mali, a cărei implementare va fi accelerată în următoarele săptămâni, nu va avea nici un rol combatant.
Chiar dacă armata franceză a intervenit vineri în Mali, "misiunea de formare continuă a fi necesară", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"Este la fel de important ca aceasta să înceapă cât mai curând", a adaugat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton.
Mann a reafirmat că misiunea, numită EUTM, are rolul de a forma şi de a consilia armata din Mali, nu de implicare în operaţiuni combatante.
Ashton a anunţat vineri că pregătirile pentru această misiune au fost accelerate. Procesul complex în care sunt implicate 27 de state ar trebui, în prezent, să permită primilor instructori europeni să demareze activitatea la începutul lunii februarie.
Franţa este naţiunea-cheie în această misiune din care vor face parte aproximativ 400-500 de persoane, dintre care 200 de instructori. Ei vor fi conduşi de către generalul francez François Lecointre, până la numirea oficială, care este aşteptată la sfârşitul lunii.
O reuniune de criză privind situaţia din Mali va avea loc la Bruxelles, luni după amiază, când se vor întruni toate serviciile UE implicate în acest caz.
Cele 27 de state ale UE sunt "pregătite să examineze" un posibil ajutor financiar pentru misiunea internaţională Misma, realizată de către câteva ţări africane, pentru a ajuta autorităţile din Mali să recucerească nordul ţării, a adăugat purtătorul de cuvânt.