În urmă cu aproape cinci ani, Consiliul Concurenţei declanşa o investigaţie pe piaţa bancară din România. Motivul: atacul speculativ împotriva leului. Până la final, ancheta Consiliului Concurenţei a dus şi în altă direcţie, cea a manipulării indicilor ROBOR şi ROBID, adică a indicilor de piaţă monetară pe care îi stabilesc băncile şi pe baza cărora se dau credite.
În trecut, nu de puţine ori, s-a întâmplat ca la datele când dobânzile erau revizuite, indicii ROBOR 3M şi 6M, pe baza cărora se calculează acestea, să atingă nivel maxim. Acum, situaţia s-a mai rafinat. Indicii nu ajung la cote maxime, dar oricum sunt mai mereu în creştere faţă de perioada anterioară. Pentru această măgărie, că altfel nu poate fi numită, sunt anchetate nouă bănci.
Totul ar fi pornit de la Bancpost, ING, RBS, UniCredit, între angajaţii cărora s-au purtat corespondenţe pentru manipularea pieţei monetare. Deşi conducătorii acestor bănci au negat implicarea instituţiilor, BNR a arătat cu degetul spre Lucian Isar, vicepreşedinte Bancpost (n.r. - recent membru al Cabinetului Ponta), şi Bogdan Mihoc, directorul de trezorerie al UniCredit. Ei au fost acuzaţi de BNR că au încălcat regulile jocului atunci când Banca Naţională a fost pusă sub presiune să apere leul şi astfel au crescut dobânzile. Cei doi au fost expulzaţi din lumea bancară, dar băncile au avut de câştigat prin încasarea unor dobânzi mai mari de la clienţi.
În ancheta Consiliului Concurenţei mai apar şi alte cinci bănci, al căror rol în înţelegere ar fi fost minor, dar care au beneficiat din plin de creşterea indicilor bancari.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a anunţat că în cel mai scurt timp vom avea rezultatele anchetei sale. Dar, are oare el tăria să arate cu degetul băncile vinovate şi să le condamne la plata unor despăgubiri uriaşe cum au făcut omologii lui din SUA în cazul ma