Un raport general realizat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna asupra activității pe anul 2012 arată că anul trecut Inspectoratul a înregistrat 3.836 solicitări și a intervenit în rezolvarea a 2.540 evenimente, cu o medie de șapte cazuri pe zi.
Nu au lipsit însă nici anul trecut alertele false, numărul acestora fiind de opt, în vreme ce în 16 situații garda de intervenții a fost întoarsă din drum.
În acțiunile de salvare în care s-au implicat, pompierii au salvat 31 de adulți și un copil, bunuri în valoare totală de peste 22 de milioane de lei, 15 animale și, prin SMURD, au asistat medical 1.801 persoane.
Durata medie a deplasărilor la intervenții în situații de urgență a fost de 16 minute pentru Detașamentul din Sfântu Gheorghe, 13 minute pentru Secția de pompieri Târgu Secuiesc și 7 minute pentru Pichetul de Pompieri Întorsura Buzăului; acești timpi se referă la intervențiile pe zonele respective.
Pe parcursul anului 2012 au fost și intervenții deosebite – ca aceea de la finele lunii iulie, când la Filia au ars opt hectare de pădure sau intervenția din 29 iulie, la Sântionlunca, în descarcerarea a patru victime, în urma unui grav accident rutier.
Probleme de colaborare pentru SMURD
Pompierii SMURD Covasna au intervenit anul trecut în 2010 cazuri medicale și șase descarcerări, cu echipajele de la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului. Cei de la SMURD susțin că au identificat și o serie de probleme în timpul intrervențiilor: o slabă colaborare cu Poliția și Jandarmeria, reprezentanții acestora neajungând la timp sau nefiind de găsit la locul intervențiilorr. În plus, cei de la SMURD susțin că întâmpină dificultăți în primirea unor indicii clare cu privire la adresele la care trebuie să intervină – o deficiență în comunicarea cu cei de la 112, plus că mai au uneori probleme cu diverse perso