Zeci de botoşăneni îşi pun capăt zilelor lună de lună din cauza bolilor, a condiţiilor sociale sau a problemelor în familie. Dintre aceştia, aproape 90% preferă să o facă prin spânzurare. Medicii specialişti spun că astfel de metode, care nu mai dau nicio şansă persoanei, indică determinarea şi disperarea persoanelor.
Dacă în 2007 şi-au luat viaţa 48 de botoşăneni, în 2009 s-a ajuns la 52, iar în 2010 la 62. Anul trecut 70 de botoşăneni au sfârşit în mod tragic, iar numărul tentativelor a depăşit 1.000. Dacă la începutul anilor 2000 media sinuciderilor era de 10,4 la suta de mii de locuitori, în prezent se apropie de 15, având în vedere şi faptul că populaţia judeţului este în scădere vertiginoasă.
Potrivit specialiştilor, numeroase persoane au încercat să-şi pună capăt zilelor după ce s-au întors din străinătate în urma crizei economice şi au văzut că nu îşi pot asigura un nivel de trai asemănător celui din Uniunea Europeană.
Luna august a anului trecut s-a dovedit cea mai sumbră din acest punct de vedere, numărul cazurilor de suicid şi tentative de suicid depăşind 25. La finele lunii, criminaliştii au găsit doi bărbaţi, ambii spânzuraţi, unul în spatele cimitirului Pacea, iar celălalt în zona Mănăstirii Zosin. Cu câteva zile mai devreme un alt bărbat a fost găsit spânzurat în baie, într-un cartier din Botoşani, iar în aceeaşi zi un bărbat din Dorohoi s-a sinucis dându-şi foc la lucrurile din casă. În aceeaşi săptămână un bătrân din Văculeşti a fost găsit spânzurat în livadă, din cauza bolilor de care suferea, iar un altul din Şendriceni, a apelat şi el la aceeaşi metodă pentru a-şi pune capăt vieţii.
Zeci de botoşăneni îşi pun capăt zilelor lună de lună din cauza bolilor, a condiţiilor sociale sau a problemelor în familie. Dintre aceştia, aproape 90% preferă să o facă prin spânzurare. Medicii specialişti spun că astfel de metode, care nu ma