Oare când vom avea un sistem sanitar funcţional din toate punctele de vedere? Întrebarea este retorică, bineînţeles, pentru că răspunsul îl ştim cu toţii: niciodată. Acolo unde avem aparate performante nu avem medici, iar acolo unde avem medici pricepuţi, care lucrează non stop la căpătâiul pacientului, lipseşte aparatura.
Foto Tomograf, Spitalul Judeţean Târgovişte gallery-link
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, unde s-au investit sume uriaşe, din fonduri europene, pentru aparatură de ultimă generaţie, nu s-a avut în vedere şi factorul uman. La secţia de Radiologie, există un computer tomograf cum puţine spitale din ţară se pot lăuda că au, însă nu poate fi folosit 24/24 pentru că sunt doar doi medici specialişti, care lucrează în ture de câte 6 ore.
“Noi facem tot ce putem, suntem pe două ture. Întâmpinăm dificultăţi din cauza faptului că trebuie să ne împărţim în radiologie, la cele două ecografe din Policlinică şi cel din spital, fiind şi pe etaje, deci alergăm şi la etajul unu, coborâm şi la tomograf. Din păcate nu suntem suficienţi ca să rămână câte un medic la câte un cabinet”, a declarat dr. Carmen Chiţescu, şefa Secţiei Radiologie şi Imagistică Medicală.
Tomograful este inutilizabil după ora 19.00
Intervalul în care tomograful poate fi folosit în situaţia actuală, este 07.00 – 19.00. Practic, dacă un pacient ajunge la urgenţe în urma unui accident grav, după oră 19.00, nu poate fi investigat pentru că, fizic, nu există un medic capabil să citească rezultatele aparatului şi să stabilească ce e de făcut pentru salvarea pacientului. Într-o singură zi, medicii văd şi 15-20 de pacienţi, ceea ce e prea mult.
“Peste tot există un număr limită şi pentru aparat şi pentru medic şi pentru posibilitatea ochiului nostru de a putea da aceste rezultate. Ar trebui ca aparatul să lucreze 4 ore şi