În urma celui mai mare caz de evaziune fiscală înregistrat în ultimii ani la Galaţi, în care statul a fost păgubit cu 20 de milioane de euro, nu au rămas decât încercările unei firme de lichidare judiciară de a vinde câteva hale de care nu prea pare nimeni interesat.
În martie 2011, ANAF a declanşat o amplă anchetă în cazul unei caracatiţe de firme care au păgubit statul cu 20 de milioane de euro, prin încasarea TVA aferente unor tranzacţii fictive. Principala firmă prin care au fost derulate tranzacţiile este fabrica de mobilă Mobimod SA Tecuci. Lichidatorul judiciar a scos la vânzare, de mai multe ori, sediul administrativ, halele şi utilajele fostei fabrici de mobilă, dar nu a găsit nici un cumpărător. Dacă pentru hala de producţie cu suprafaţa de 4.686 mp ceruse iniţial 781.110 lei, acum, la licitaţia de pe 15 ianuarie, lichidatorul a scăzut preţul la 694.320 lei.
Nici echipamentele, în valoare totală de 96.858 lei, nu au interesat pe nimeni. Cazul este anchetat de parchet, dar cum cercetarea zecilor sau sutelor de tranzacţii fictive ia timp, probabil că rezultatele nu vor apărea prea curând. Statul nu are nici o şansă să recupereze pagubele de 20 de milioane de euro.
Comerţ cu mobilă nefabricată
Tranzacţiile fictive au fost descoperite de inspectorii de la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF Bucureşti, care au observat, din 2009, acţiunile concertate ale unei grupări de administratori de firme care derulau tranzacţii fictive pentru care procedau la deducerea ilegală a TVA. În septembrie 2009, Mobimod SA Tecuci a obţinut o rambursare de TVA în valoare de 2,1 milioane lei, în urma unei achiziţii fictive de materii prime pentru producţia de mobilă, în valoare de 15,7 milioane lei. Marfa fusese trecută prin mai multe firme, Clau & Cocoi SRL Cluj, General Cons SRL din Jucu, Fifidal SRL Braşov şi Randaco SRL