Depăşirea ţintei de deficit pentru a respecta o directivă europeană intrată în vigoare în urmă cu doi ani, amânarea privatizărilor şi întârzierea introducerii managementului privat în companiile de stat sunt doar câteva dintre "restanţele" pe care Guvernul Ponta le va aduce la masa negocierilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM), care se vor afla de marţi la Bucureşti, pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta misiune de evaluare a acordului cu România.
Delegaţia creditorilor internaţionali ai României a fost amânată până după alegerile parlamentare şi formarea noului executiv. Iniţial guvernul a anunţat că misiunea de evaluare va avea loc în jurul datei de 10 ianuarie, delegaţia fiind confirmată ulterior pentru perioada 15-29 ianuarie. Principalele teme de discuţie vor fi bugetul pe 2013, perspectivele economice ale României, dar şi stadiu reformelor structurale.
Guvernul Ponta a prezentant la sfârşitul săptămânii trecute principalele elemente ale bugetului pentru anul în curs, ce va fi fundamentat pe o creştere economică prudentă de 1,8% din PIB.
Astfel, deşi ţinta de deficit bugetar asumată conform strategiei fiscal-bugetare era de 1,8% din PIB, executivul estimează pentru 2013 un deficit de 2,15% din PIB. Diferenţa o constituie suma pe care executivul trebuie să o aloce pentru respectarea Directivei 7/2011 privind plata în cel mult 60 de zile a facturilor la medicamente.
"În acest moment, pe calcule, este într-adevăr 2,1%. Diferenţa provine din suma pe care trebuie să o punem, practic, deoparte, pentru a respecta Directiva 7 Europeană, care intră în vigoare pe 15 martie şi se referă la plata în maxim 60 de zile a facturilor din sistemul medical, practic, plata medicamentelor; şi întrucât aceasta a fost o cerinţă concretă şi expresă a Comisiei Europene pe de o par