Locuitorii municipiului Suceava nu vor avea de plătit mai mult decât anul trecut pentru locuințele, terenurile sau automobilele pe care le dețin. Decizia a fost luată sâmbătă dimineață, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, în baza Ordonanței de Guvern 1/2013, care dă autorităților locale libertate de decizie în a aplica majorarea taxelor și impozitelor locale cu 16,05%, adică cu rata inflației pe ultimii trei ani, conform HG 1309/2012, sau să le mențină la nivelul anului 2012.
Atât primarul Ion Lungu, cât și consilierii locali din toate partidele au mers pe ideea menținerii lor la nivelul anului 2012, considerând că 2013 este și așa un an greu pentru toată lumea, iar creșterea nivelului taxelor și impozitelor nu ar aduce mari beneficii municipalității dacă oamenii nu vor putea să le plătească.
Liderul consilierilor locali PDL, Lucian Harșovschi, a cerut celor de la putere să facă demersuri de pe acum pentru modificarea ordonanței în sensul ca nivelul actual al taxelor să fie menținut și în anii următori, ba chiar să poată fi diminuat.
„Şi pe viitor autorităţile locale trebuie să poată lua propriile decizii în privinţa acestor taxe. Ordonanţa de guvern emisă în acest an spune clar că taxele şi impozitele locale pot fi menţinute la nivelul anului 2012 numai anul acesta, în 2013, încât, de la anul, taxele vor creşte cu 16,05%”, a declarat Harşovschi.
„Nu discutăm acum de impozitele din 2014, abia le aprobăm pe cele din 2013”, i-a replicat primarul Ion Lungu, care a ținut să precizeze că municipiul Suceava are printre cele mai mici taxe și impozite locale din țară.
„Când am spus că dorim păstrarea taxelor şi impozitelor locale la acelaşi nivel nu am spus-o în sensul că noi nu am avea nevoie de bani la primărie, ci ţinând cont de puterea de plată a populaţiei. Taxele pe alţi ani urmează să fie stabilite atunci, în funcţie de evol