Viitorii diplomaţi pregătiţi în cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj vor învăţa de la specialişti, după ce luni a fost inaugurată la Facultatea de Studii Europene prima filială a Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin. Evenimentul a fost marcat de prezenţa fostului preşedinte al României Emil Constantinescu şi a fostului ministru al Integrării Europene, Vasile Puşcaş.
Constantinescu s-a arătat încântat de faptul că tinerii români sunt prezenţi în tot mai multe structuri internaţionale.
"Ei ocupă deja un loc important în administraţia europeană, îi întâlneşti în administraţia NATO, ONU, nu mai spun de prezenţa lor la vârful coorporaţiilor, ceea ce arată că tinerii români au înţeles foarte repede cum pot să-şi construiască o carieră", a declarat Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României.
Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai vrea să extindă în viitor cursurile în domeniul diplomaţiei culturale.
""Vrem să extindem colaborarea şi la organizarea unor şcoli de vară de exemplu, pentru ca ceea ce vrem e să fie Europa Unită, să funcţioneze cum trebuie, fără să ţinem seama de regiuni diferite ca dezvoltare, ci să ne simţim într-o singură lume", a precizat, la rândul său Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.
"Avem şi de învăţat, dar avem de stabilit nişte obiective concrete. Dacă învăţăm nişte lucruri foarte bine dar nu avem obiective să le urmărim, atunci cei care învaţă se duc acolo unde le pot practica. Este vorba de a stabili nişte obiective clare, de găsit resurse potrivite", e de părere Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE.
Potrivit conducerii universităţii Babeş-Bolyai, în viitorul apropiat va fi realizat şi un manual al diplomaţiei culturale, care reprezintă modul de relaţionare la nivel guvernamental, dar şi la nivelul corporaţiilor şi al mediului de afaceri.