Daca ti-e dor de vara si de aromele ei, prepara-ti un ceai de tei, pe care-l poti bea, impreuna cu familia, de la cel mai mic la cel mai varstnic membru, sau in caz de raceala.
Ceaiul de tei are efect sudorific, antiinflamator, diuretic, motiv pentru care se si recomanda persoanelor care sufera de reumatism, antispastic, emolient, antitermic si este un calmant general pe care poti sa-l folosesti cu incredere cand te supara stomacul pe fond de stres.
Ceaiul de tei se prepara turnand o cana de apa fiarta peste o lingura de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul pentru cateva minute, atat cat lichidul sa capete o culoare aurie, apoi se strecoara. Se poate indulci cu zahar sau miere de albine, de regula, tot de tei, dar la fel de buna este si cea poliflora.
Florile de tei nu se fierb niciodata si nici nu se lasa la infuzat pana cand apa capata o culoare rosie-caramizie. Prepara-ti atat ceai cat bei o singura data. Lasat pe mai tarziu, chiar si fara floare, ceaiul de tei isi schimba culoarea, gustul si, bineinteles, si compozitia si astfel din prieten al sanatatii tale, iti poate deveni dusman.
In caz de raceala, ceaiul de flori de tei stimuleaza transpiratia, echilibrand astfel temperatura corpului, si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Ca sa scapi repede de guturai, infuzia, in care poti sa adaugi si niste zeama de lamaie, se bea cat mai fierbinte. Daca te doare gatul, indiferent de ceai, nu-l bea fierbinte deoarece ti se irita gatul si mai tare si astfel, se intarzie vindecarea.
Fara nici o teama, daca esti racit, poti bea trei, patru cani de ceai de tei pe zi. Dar, atentie! Chiar daca-ti place foarte mult, dupa o luna cat l-ai baut zi de zi, fa o pauza de sapte, zece zile, perioada in care poti bea ceai din alte plante, si apoi revino la ceaiul de tei. De fapt, asa se procedeaza cu orice ceai. Nu