Președintele a reușit să ajungă la o înțelegere cu republicanii în al doisprezecelea ceas. Acum, însă, ar trebui să plece capul, pentru că nu are niciun alt merit
Nici nu se încheiaseră negocierile privind evitarea vârfului fiscal, că Barack Obama declara în fața unor apropiați de la Casa Albă, în ultima zi a anului: „luna trecută, republicanii din Congres amenințau că nu vor aproba niciodată impozitarea suplimentară a averilor. Și totuși, exact asta au făcut prin semnarea acestui acord.“ Toată lumea a aplaudat.
Într-adevăr, înțelegerea perfectată la începutul acestei luni reprezintă o victorie pentru președinte. Potrivit noilor reglementări, impozitele achitate de 99% din populație rămân la același nivel ca până acum, în timp ce restul de 1% din americani trebuie să suporte creșteri masive de taxe. Pentru prima oară în peste 20 de ani, republicanii au girat, prin votul exprimat în ambele camere ale parlamentului, majorarea impozitelor.
Pentru economie, ultimele evenimente nu reprezintă o victorie. Chiar și în noile condiții, este nevoie de noi tăieri de cheltuieli și de creșteri suplimentare de taxe. Apoi, problema escaladării datoriei publice nu și-a găsit nicio rezolvare. În aceeași cuvântare de mai sus, președintele spunea ironic că, „din păcate, mai avem și un deficit de care trebuie să ne ocupăm“.
Înțelegerea nu a reușit nici să atenueze polarizarea politică și presiunile care au dus la crearea vârfului fiscal - o colecție de creșteri de taxe și de reduceri de costuri programate să intre în vigoare la începutul lui 2013. În privința sechestrului (tăieri automate de cheltuieli la nivelul întregii economii), nu s-a reușit decât o amânare cu două luni. Nu a fost crescut nici plafonul legal de îndatorare, eșec ce va face ca în mai puțin de două luni trezoreria să fie nevoită să suspende emisiunile de bonduri.
@N_